Ziektes

ZiektesKonijnen kunnen ook ziek worden, door veel oorzaken. Je kan op de 1e plaats ziekten voorkomen door een goede conditie. De goede conditie krijg je door de juiste voeding, huisvesting en verzorging. Toch kunnen de dieren nog ziek worden. Dan is belangrijk dat je er snel bij bent voor een betere kans op genezing.

Hier een paar ziekten

Myxomatose

Deze ziekte kan veel schade toebrengen aan sportfokkers. Veel van hen hebben hierdoor al hun dieren verloren.
Sinds 1953 komt die ziekte bij ons in Nederland voor. Het kenmerk van die ziekte is het opzwellen van de kop, speciaal rondom  de mond, de ogen en de oren. Onder de huid vormen zich bultjes en de geslachtsorganen zwellen op. In het eerste gezicht is het kenbaar aan de opgezette oogranden.
In de ergste gevallen sterven bijna alle dieren binnen een week na het waarnemen van de 1e symptomen.

De ziekte kan verspreid worden via insecten of via besmet gras en zelfs via een tatoeëertang.  Om de ziekte tegen te gaan is het verstandig de hokken insectvrij te houden. Ook kunnen de dieren geënt worden. De enting werkt ongeveer 6 maanden.

Snot:

Hier zie je sterke afscheiding van vocht uit de neus en soms niezen de dieren. Snot is de verzamelnaam van voor een aantal infecties door virussen of bacteriën. !!Snot is een zeer besmettelijke ziekte!! De bestrijding is zeer moeilijk en vaak teleurstellend. Je kan het bestrijden met antibiotica. Een oplossing om verspreiding verder te gaan is de dieren weg te doen.

Traanogen:

Dat is een ontsteking van het slijmvlies van de oogleden. Traanogen worden veroorzaakt door tocht of prikkelende stoffen. Je moet hier vroegtijdig bij zijn en de hulp van de dierenarts inschakelen.

Gewonde voetzolen:

Dit zie je vaak bij grote rassen maar ook bij Polen. Je kan het voorkomen door een zachte bodem in het hok bijv stro en de dieren niet op gazenbodem laten lopen. De bestrijding met zalf helpt wel een beetje. Maar als je het ziet zet het konijn dan gewoon op stro.

Diarree:

De ontlasting is dan dun en het konijn eet niet meer. Het kan een gevolg zijn van een fout voedsel. Dus met doelmatig voedsel is de ziekte te voorkomen.

Trapgebit en olifantstanden:

Dit zijn erfelijke gebitsafwijkingen. Je moet niet meer met deze stam gaan fokken want dan gaat het geheid verkeerd. De dieren die het hebben kun je maar beter dood maken want ze kunnen niet meer eten en gaan dan dood van de honger.
Ik heb best wel veel reacties gekregen op deze ziekte dat je de konijnen niet dood hoeft te maken. Als je konijnen gewoon voor je plezier thuis hebt zitten kan het geen kwaad. Je moet wel regelmatig de tanden knippen. Alleen voor fokkers is dit helemaal niks want anders krijgt (bijna) elk dier uit die stam olifantstanden en daar kun je als fokker niks mee.