Aanschaf

Waar koopt u het beste een goede en gezonde Dwerggeit.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het beste is om eerst eens te informeren bij een dwerggeitenvereniging in de buurt als u een dwerggeit wilt aanschaffen. In heel Nederland zijn genoeg verenigingen. Bij de dichtstbijzijnde vereniging kunt U het beste even kijken op de site van de NFD. Ook kunt U kijken op de pagina Te Koop voor de geiten die wij te koop hebben staan.
Aanschaf bij een fokker die lid is van de vereniging heeft de volgende voordelen:

1.   Het dier is het resultaat van een goede fokker.

2.  Van het dier is alles bekend; afstamming, gedrag, gezondheidsstatus.

3.  U kunt terugvallen op de fokker als vraagbaak.
Het geitje kan bij aankoop van een handelaar een niet zichtbare
besmettelijke ziekte hebben opgelopen. Ook kunt U dan een
aanmerking maken op de fokker als het diertje niet goed is.

Welke dwerggeit.

Voordat u een dwerggeit aanschaft is het belangrijk waarom u een geitje wilt. De reden  waarom U een geitje wilt hebben hangt af onder andere van het bedrag wat u ervoor moet betalen. Let er wel op dat U niet bij de eerste de beste fokker een dwerggeitje koopt. Geitjes kunnen bij andere fokkers in de buurt net zo mooi zijn en toch goedkoper.

Hieronder wordt een aantal redenen gegeven om een geitje te kopen met de bijbehorende gevolgen voor de aanschaf:

Omdat ze aanhankelijk en lief voor kinderen zijn. U kunt het beste een drachtig geitje kopen. Het geitje is spoedig aan de kinderen gewend en als de lammetjes geboren worden is de moeder al zo mak dat deze het aaien en knuffelen van de lammetjes in de meeste gevallen zal toestaan. Een tweede goede mogelijkheid is om lammetjes te kopen. De lammetjes zullen goede speelmakkertjes worden als ze door kinderen gevoerd en geaaid wordt. Het aan te schaffen geitje moet bij deze reden goed gezond zijn. Het is hier niet van belang welke afstamming het dier precies heeft en of het op tentoonstellingen goed heeft gescoord.

Omdat u graag dieren rondom het huis hebt.
Dwerggeitjes rondom het huis is altijd een vrolijk gezicht. Ze klauteren, springen, zijn aanhankelijk en nieuwsgierig. Een gezonde doorsnee dwerggeit is voldoende.

Omdat dwerggeiten klein zijn en weinig ruimte nodig hebben.
Ook hier is een gezonde dwerggeit nodig. De ruimte die u nodig heeft voor een geit met lammetjes is een weitje van 15 vierkante meter en een hokje van 2 bij 3 meter.

Omdat u gericht wilt fokken en naar keuringen wilt gaan.
Als u gericht wilt fokken en eventueel naar keuringen wilt gaan, dan kunt u inlichtingen inwinnen bij leden van de vereniging bij u in de buurt. U kunt dit het beste doen voordat u tot aanschaf overgaat. Wellicht is er een goede fokker binnen de vereniging te vinden die u wil helpen bij het zoeken naar een goed fokdier. Door het bezoeken van tentoonstellingen en keuringen en gesprekken met andere fokkers krijgt u een goed beeld van waar u op moet letten bij een goede dwerggeit. De aanschaf van de rasbeschrijving van de dwerggeit (“De Standaard”) is hierbij beslist aan te raden.

Kosten

De belangrijkste kostenposten bij het houden van een dwerggeit zijn:

1.      De aanschafprijs
2.      Het ruwvoer (hooi)
3.      Het krachtvoer
4.      Dekgeld (als U dat wilt)
5.      Huisvesting
6.      Gezondheidszorg

Als u met de geitjes gericht wilt fokken en aan tentoonstellingen wilt deelnemen dan komen daar de volgende kosten bij:

1.      Lidmaatschap vereniging
2.      Registratiekosten lammeren
3.      Tentoonstellingsgeld.